Down
Terug naar het overzicht

Voetbalblessures

Of je nu een kruisband, enkel of liesblessure hebt, Fysiovenne heeft met Remco (o.a. ervaring binnen de Ajax-jeugdopleiding) specialist in voetbalblessures in huis! Of je nu voetbalt bij FC-Purmerend, ZOB, SC Purmerland, IVV, Purmersteijn, of een andere voetbalclub in onze regio, Fysiovenne is jouw voetbalspecialist!

Welke voetbalblessures komen vaak voor?

VOETBALBLESSURES

Sporten en bewegen doen we met onze botten, spieren, pezen en gewrichten. Door veel te sporten worden botten en pezen steviger, spieren dikker en gewrichten soepeler. Soms gaat het even mis. Een spier rekt te ver uit, een gewricht kantelt de verkeerde kant op, een pees scheurt of een bot breekt. Een aantal blessures zijn kenmerkend voor voetballers, we spreken dan van voetbalblessures. Fysiovenne graag advies om blessures te voorkomen en is specialist om je weer z.s.m. op de been te krijgen!

 

Kruisbandblessure

Het is een van de zwaarste knieblessures bij voetballers. Het herstel is over het algemeen lang en intensief.

Wat is een voorste kruisbandblessure?

De voorste kruisband is een band die in de knie zit en samen met andere banden en de bovenbeenspieren zorgt voor schuif- en draaistabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband (geheel of gedeeltelijk) scheurt, vermindert de stabiliteit van de knie, waardoor vooral bij plotselinge draaibewegingen klachten ontstaan. Dat kan pijn, een instabiel gevoel of vocht in de knie opleveren.

Revalidatie van de voorste kruisbandblessure

De voorste kruisband herstelt niet uit zichzelf, waardoor de speler door de knie kan zwikken tijdens het sporten of zelfs in het dagelijks leven. Bij een deel van de geblesseerden kunnen de spieren rondom de knie de toegenomen speling opvangen. Deze spieren zullen goed getraind moeten worden. Het advies is om deze revalidatie goed te laten begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Na zes tot tien weken kun je je in het dagelijks leven weer beter redden.

Zonder goede voorste kruisband is het moeilijk om weer te voetballen

Het lukt zeker niet iedereen om via deze weg weer tot het oude (sport)niveau te komen. Een draai-instabiliteit van de knie is bijna niet op te vangen door sterke spieren. Voetbal is een sport, die juist heel veel draaibewegingen kent, waardoor het meestal niet mogelijk is om dit zonder goede voorste kruisband te doen (activiteiten als fietsen, roeien, fitness en zwemmen gaan meestal wel goed).

Als de wens bestaat om te blijven voetballen of wanneer er een instabiliteit blijft ondanks het trainen van de spieren rondom de knie, kan een operatie uitkomst bieden. De aanbevolen behandeling voor een voorste kruisbandblessure hangt onder andere af ​​van de leeftijd van de speler, de aanwezige klachten en het sportniveau. De verwachte hersteltijd na een operatie is ongeveer een jaar en niet alle spelers kunnen weer terugkeren op hun oude niveau.

ENKELBANDBLESSURE

De enkelblessure is één van de meest voorkomende blessures bij voetballers. Het vele springen, draaien, wenden en keren en de vele contactmomenten maken dat verzwikking op de loer ligt en dit heeft vaak enkelbandletsel tot gevolg.

Wat is een enkelblessure?

Tijdens een zwik moment van de enkel ontstaat er zoveel rek op de enkelband, dat deze beschadigd raakt. De ernst van enkelbandletsel kan variëren van een lichte verrekking tot een volledige afscheuring van de enkelbanden. Bij de meest ernstige vorm van enkelbandletsel zijn er meerdere enkelbanden gescheurd en is het enkelgewricht volledig instabiel. Op de korte, maar ook lange termijn kan deze blessure vervelende gevolgen hebben, zoals een verminderde enkelstabiliteit, pijn, zwelling en stijfheid.

Revalidatie van een enkelbandblessure

De behandeling van enkelbandletsel is afhankelijk van de ernst van het letsel. Om weer voluit te kunnen voetballen is het van belang dat de enkelband volledig herstelt en pijnvrij is bij bewegen. Bij een simpele verrekking van de enkelband zal de enkel gemiddeld binnen twee weken weer belastbaar zijn. De revalidatie van een scheur van een of meerdere delen van de enkelbanden kan variëren van een paar weken tot wel enkele maanden bij een gecompliceerde enkelbandblessure.

Het vele springen, draaien, wenden en keren en de vele contactmomenten vereisen een hoge belastbaarheid van de enkel

Een van de aandachtspunten van de behandeling is om nieuw enkelbandletsel (recidief) te voorkomen. De kans op een recidief is in het jaar opvolgend op de blessure namelijk twee keer zo groot. Wanneer de enkel in de beginfase weer normaal gebruikt kan worden bij de dagelijkse bezigheden, kun je starten met enkelversterkende -en balansoefeningen. Oefeningen zijn onder andere te vinden via de gratis app ‘Versterk je enkel’

 

HAMSTRINGBLESSURE

De hamstring zijn in het voetbal de meest aangedane spiergroep. Het is dus geen verrassing dat een hamstringblessure vaak voorkomt.

Wat is een hamstringblessure?

De hamstrings bestaan uit een drietal spieren, die aan de achterzijde van het bovenbeen lopen en in het voetbal de meest aangedane spiergroep is. Een blessure aan de hamstring ontstaat meestal acuut tijdens het sprinten, bij het aanzetten en wegdraaien, of bij een beweging waarbij rek op de hamstring optreedt, zoals bij een sliding, spagaat of een hoge trap. De schade kan variëren van een lichte verrekking tot aan complete afscheuring van de spier. Na het oplopen van een hamstringblessure, is de kans groter dat je opnieuw een hamstringblessure oploopt.

Revalidatie van een hamstringblessure

De hamstringblessure zal volledig moeten herstellen voordat (volledige) trainingen/wedstrijden worden hervat. Het is in de revalidatie nodig om aangepast en pijnvrij te trainen, met een geleidelijke uitbreiding van explosieve voetbalacties, inclusief sprints. Oefeningen mogen geen pijn geven. De oefeningen beginnen licht en worden steeds zwaarder (door toename van het aantal herhalingen en het gewicht). Om fit te blijven kun je, als het nodig is, looptraining vervangen door fietsen of cross-trainen.

Sterke hamstrings raken minder snel geblesseerd. De oefening Nordic Hamstring Curl helpt hierbij en zorgt er ook nog eens voor dat er sneller gesprint kan worden. Een win-winsituatie dus. Bekijk hieronder hoe je deze oefening correct uitvoert.

LIESBLESSURE

Liesklachten komen bij veel voetballers voor vanwege het vele schieten en uitvoeren van explosieve bewegingen. Daarom spreken we ook wel over een voetballerslies.

Wat is de voetballerslies?

De voetballerslies is een overbelastingblessure van de spier die aan de binnenzijde van het bovenbeen loopt. Deze liesspier wordt vooral gebruikt bij het schieten, maar ook bij het uitvoeren van explosieve bewegingen als aanzetten en wenden/keren. In een lichte vorm ontstaat er spierpijn en kan de spier wat harder aanvoelen doordat de spier meer gespannen blijft. Als de overbelasting langer duurt kan via de spieraanhechting, het schaambeen pijnlijk worden. De liesklachten komen iets vaker voor aan het ‘schietbeen’, maar ook aan het standbeen, of aan beide kanten. Deze spier zorgt bij voetbalacties namelijk ook voor stabiliteit rond het bekken en dat doet zowel de linker- als de rechter liesspier.

Omdat de pijn de eerste weken niet heel heftig is, kun je er wel mee doorspelen, maar als de pijn blijft bestaan, kan het een lange tijd duren voordat de klachten weer verdwenen zijn. Vooral als de spieraanhechting op het schaambeen pijnlijk is. Op tijd stoppen en goed verzorgen is daarom belangrijk.

Revalidatie van de liesblessure

Blijven bewegen en aangepast trainen blijft de beste behandeling voor deze blessure. Tijdens de oefeningen en trainingen mogen de klachten niet toenemen. Dat betekent aanpassing van het (aantal keer en de intensiteit van) schieten, maar ook het wenden, keren en aanzetten, zoals dat in pass- en trapvormen en partijvormen gebeurt.

De oefeningen die gericht zijn op verbetering van de spierconditie zijn belangrijk. Zeker omdat deze blessure vaak terugkeert.

Behalve de voetballerslies, kunnen ook andere blessures in hetzelfde gebied de klachten veroorzaken. Als de blessure niet verbetert, ondanks de aanpassing in training en verbetering van de spierconditie, dan is de kans aanwezig, dat de liesklachten door een andere oorzaak ontstaan.

Maak nu een afspraak met een van onze Topfysio’s!

Wanneer je online aangeeft dat het om een voetbal blessure gaat gaan we proberen je z.s.m. in de agenda te krijgen zodat je snel weer op het veld kunt staan!

Meteen een eerste afspraak maken?

Ervaar het gemak van het online plannen van een afspraak of bel/app ons voor de eerstvolgende mogelijkheid.

Afspraak maken