Down
Terug naar het overzicht

Voetbal

We hebben veel voetballers/sters onder behandeling en met Enzo hebben we een eigen profvoetballer in huis, die dus goed weet wat het lichaam van een voetballer te verduren heeft.

 

Voetbal is in Nederland volkssport nummer één. Met name jongens/mannen, maar ook steeds meer meiden/vrouwen, weten gelukkig ook steeds meer de lokale voetbalvereniging te vinden. Waar voetbal als een onschuldige, relatief eenvoudige teamsport gezien wordt, is het voor het lichaam een flinke belasting. Niet in de laatste plaats omdat het grasveld bij kleinere clubs vaak oneffen is en er aan de andere kant ook steeds meer op het relatief harde kunstgras gespeeld wordt. Met name bij de seniorenteams zie je ook wel dat het fysieke contact (voetbal is en blijft een contactsport) zijn sporen na laat. Met name bij de spieren in de onderste helft van het lichaam. Hierbij een overzicht van blessures die we het meest langs zien komen:

 

Veel voorkomende voetbalblessures

  • Enkelblessures
  • Knieblessures
  • Blessures aan heup of bovenbeen

 

Het type veldvoetbalblessure dat het meeste voorkomt:

  • Distorsie (enkelverstuiking of –verzwikking )
  • Kneuzing/bloeduitstorting
  • Spier- of peesletsel

 

Voetbalblessure aan de enkel

Jaarlijks ontstaan er op het voetbalveld veel enkelblessures en de meest voorkomende enkelblessure is verstuiking van de enkel. Deze blessure kan onder andere ontstaan doordat men zich verstapt of doordat men door contact met een medespeler uit balans wordt gebracht. Het eerste symptoom is pijn aan de enkel. In het merendeel van de gevallen is dit aan de buitenzijde van de enkel. De pijn kan verzacht worden door te koelen. Indien u tijdens het oplopen van het trauma een harde ‘knak’ heeft gehoord en/of steunen of een paar stappen lopen op de pijnlijke zijde niet mogelijk is, is het raadzaam de enkel te laten beoordelen door een (para)medisch specialist.

Vervolgens zal het genezingsproces door het lichaam worden voortgezet. Het is mogelijk dat er een zwelling ontstaat, gevolgd door blauwkleuring. De hoeveelheid is afhankelijk van de schade in het weefsel. Door de zwaartekracht kan de zwelling en blauwkleuring in de loop van de dagen verder in de voet zakken. Het is belangrijk om de voet de eerste drie tot vijf dagen hoog te houden en zo min mogelijk te belasten. Men kan de enkel eventueel met een drukverband inzwachtelen. Daarbij moet men de voet onbelast blijven bewegen om de afvoer van de zwelling door de spierpompen van het lichaam te stimuleren. Na drie tot vijf dagen is het raadzaam contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal de enkelfunctie beoordelen, de enkel intapen en u begeleiden bij het opbouwen van de stabiliteit en belastbaarheid van de enkel, zodat u (hopelijk) uiteindelijk het voetbalveld weer kunt betreden.

 

Voetbalblessure aan de knie

Veel voetballers zijn langdurig uitgeschakeld als er sprake is van een knieblessure. Een knieblessure kan door verdraaiing van de knie of een abnormale zijdelingse beweging worden opgelopen. Door beschadiging van de knieband, het kniekapsel, de voorste kruisband of de meniscus ontstaat een bloeding of vochtvorming. De knie wordt direct na het oplopen van de blessure dik en voelt warm aan. De knie doet ook veel pijn en kan niet goed worden bewogen. Soms is er een gevoel van doorzakking of schiet de knie op slot. Bij een knieblessure is het raadzaam om direct een fysiotherapeut enof een arts te raadplegen.

 

 

Voetbalblessure aan de lies

Bij een liesblessure voel je pijn in de liesstreek, bijvoorbeeld als je aanzet voor een sprint of met de binnenkant van de voet hard tegen de bal trapt. Een liesblessure ontstaat vaak door overbelasting. De peesaanhechtingen van de liesspieren en/of de buikspieren bij het schaambeen raken geïrriteerd of ontstoken. Soms zijn er andere oorzaken, zoals een beginnende liesbreuk of een probleem in het heupgewricht. Liesblessures kunnen geleidelijk ontstaan. Wanneer er sprake is van beginnende pijn kun je dan ook het best direct een gediplomeerde verzorger of fysiotherapeut inschakelen, om te voorkomen dat de liesblessure verergert.

 

Voetbalblessure aan spieren (hamstring en kuit)

De meest voorkomende spierblessure bij voetbal is de hamstringblessure. Ook een kuitblessure komt vaak voor. Er is veel verschil in de mate van blessure. Er kan sprake zijn van lichte schade aan enkele spiervezels of een verrekking, tot aan totale spierscheuring. Een fysiotherapeut kan de spierblessure beoordelen en een persoonlijk hersteladvies geven.

Voetbalblessures

 

Voetbal specialist bij Fysiovenne: Enzo Stroo

(06-15556159, enzo@fysiovenne.nl)

Enzo is de absolute specialist als het gaat om voetbal. Hij voetbalt zelf van jongs af aan, en speelt op dit moment in de KeukenKampioen Divisie voor Top Oss en heeft een aantal jaren voor FC Volendam gespeelt. Hij heeft veel voetballers onder behandeling, maar is ook zelf niet onbekend met vervelende blessures. Mocht je dus op zoek zijn naar een fysiotherapeut die precies weet hoe je het wekelijkse speel -en trainingsschema combineert met een blessure, dan ben je bij hem in zeer goede handen. Wanneer je online aangeeft dat het om een voetbal blessure gaat gaan we proberen je in zijn agenda te passen.

Meteen online een afspraak maken?

Je kunt altijd binnen 24 uur bij ons terecht. Vul daarom direct het afspraak formulier in en geef aan welk moment en collega jouw voorkeur heeft.

Afspraak maken