Down
Terug naar het overzicht

Turnblessures

Waar vind je je nu een topfysio die tegelijkertijd succesvol selectietrainster is? Bij Fysiovenne dus! Of je nu turnt bij Gymnet of een andere turnvereniging in onze regio, Fysiovenne helpt je op weg naar duurzaam herstel!

Turnblessures

Wat is de mooiste sport die er bestaat? Turnen! Althans, voor onze Marianne dan. Met behulp van een aantal toestellen wordt er van het menselijk lichaam uitgedaagd om een prestatie te leveren die alle facetten van bewegen in zich heeft: flexibiliteit, kracht, coördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen. Het hele lichaam wordt van top tot teen op verschillende manieren ingezet: armen worden gebruikt op te springen, van spieren wordt verlangd dat zij sterk, maar ook heel rekbaar zijn en je draait onbeperkt over de kop. Kortom, er wordt nogal wat van iemand gevraagd!

Turnen is een vroege specialisatiesport, wat inhoudt dat iedereen die uit wil blinken al op jonge leeftijd moet beginnen met hard trainen. De gemiddelde leeftijd waarop men turnt ligt lager dan bij andere sporten en ook het aantal trainingsuren kan op jonge leeftijd al hoog oplopen. In principe is hier niks mis mee, maar het kan voorkomen dat een kind toch een blessure oploopt.

De meeste turnblessures ontstaan acuut, zoals bij een verkeerde sprong, landing of bij een val. Deze blessures zien we vaak terug in het onderlichaam. Zo kunnen bijvoorbeeld de knie- of enkelbanden aangedaan zijn.

Ook klachten die te maken hebben met overbelasting komen regelmatig voor. Meestal zijn deze gekoppeld aan een periode van groei, en dan met name rond de groeispurt. Als een kind in de groei is, zijn de groeischijven in de botten extra actief. Laat het nou net zo zijn dat dit ook veelal aanhechtingsplaatsen zijn van de spieren. Deze combinatie zorgt vaak voor groei gerelateerde blessures als Osgood Schlatter in de knie en m. sever in de hiel.

Andere turngerelateerde overbelastingsblessures komen vaak voor in de polsen – door het vele steunen – in de onderrug (vooral bij dames) – door de harde landingen en bruggetjes die gemaakt worden – en rondom de zitbotten/liezen.

Een blessure die vaak gemist wordt in de diagnostiek is osteochondritis dissecans in de elleboog: een irritatie van het kraakbeen die kan leiden tot afbreken van stukjes bot of kraakbeen. De oorzaak van deze blessure ligt in het vele steunen en springen op- en van af de armen, waarbij het volle lichaamsgewicht op de armen gedragen wordt. Een snelle diagnose en behandeling is hierbij heel belangrijk, zodat erger voorkomen kan worden.

Voor een optimaal herstel is bij veel van bovenstaande gevallen is rust van het aangedane lichaamsdeel nodig. Waar dit bij veel sporten betekent dat iemand echt even helemaal niet traint, wordt er bij turnen toch vaak verwacht dat iemand naar de training komt: je hebt immers nog andere lichaamsdelen die je wel kunt gebruiken, toch? Deze veelzijdige kant van turnen is vaak onbekend bij fysiotherapeuten zonder turnachtergrond. Door niet te denken in beperkingen, maar in mogelijkheden wat er nog wel kan in de training, stellen wij specifieke regels op en geven wij aangepaste oefeningen mee zodat iemand zo min mogelijk achterstand oploopt en zo snel mogelijk weer klachtenvrij is.

Maak nu een afspraak met onze specialist bij onze praktijk in Purmerend Weidevenne: Marianne

Marianne absoluut de specialist die je verder kan helpen bij jouw turnblessure. Maak dan nu direct online een afspraak bij onze praktijk in Purmerend Weidevenne, of bel (06-20830022) of mail (marianne@fysiovenne.nl) voor een afspraak die past bij jouw agenda!

Meteen een eerste afspraak maken?

Ervaar het gemak van het online plannen van een afspraak of bel/app ons voor de eerstvolgende mogelijkheid.

Afspraak maken