Down
Terug naar het overzicht

Fitness

Fysiovenne werkt intensief samen met MyLife Purmerend. We behandelen en begeleiden daarom veel sporters die met regelmaat (tot intensief) sporten in de sportschool.

Hoewel de kans op blessures bij fitness vrij klein is, leidt de grote deelname toch tot een groot aantal blessures. Jaarlijks lopen fitnessbeoefenaren in Nederland in totaal 370.000 blessures op, waarvan er 150.000 medisch behandeld worden. Wat betreft het aantal blessures komt fitness daarmee op een derde plaats na veldvoetbal en hardlopen!

Fitnessbeoefenaren raken vooral geblesseerd aan:

  • knie (20 %)
  • enkel (12 %)
  • schouders (12 %)
  • rug (12 %)

 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er is een verschil in het soort blessures tussen mannen en vrouwen. Mannen houden zich in de sportschool vooral bezig met krachtoefeningen (97,8 %) en de vrouwen doen veelal aerobic- en spinningles. Bij mannen komen blessures aan bovenste extremiteiten, zoals armen en schouders, voor bij de mannen 42,6 % en bij vrouwen 7,4 %. In een recent onderzoek werd er een direct verband aangetoond tussen gewichtheffen en schouderblessures.

Blessures van de onderste extremiteiten, zoals voeten, benen en knieën, komen meer voor bij vrouwen (25,1 %) dan bij mannen (15,5 %). Deelname aan spinning lessen verdubbelt de kans op blessures aan de onderste extremiteiten en verdrievoudigde de kans op een knieblessure. Vooral sporters die aan spinninglessen deelnemen en een blessure oplopen beoefenen de sport significant vaker. Er is geen relatie tussen specifieke lichaamskenmerken (gewicht, lengte, opleidingsniveau) en blessures. Oftewel, iedereen loopt bij de uitvoering van dezelfde oefening ook hetzelfde risico op een blessure.

Hoe ontstaan de blessures?

Als oorzaak van de blessures wordt in 23 % van de gevallen een foutieve uitvoering van de beweging genoemd. Daarnaast wordt vermoeidheid (16 %) en verstappen/verdraaien (16 %) vaak genoemd. Het is daarom enorm belangrijk dat je zelf erg goed let op de juiste uitvoering van de oefening, en dat je je daar regelmatig bij laat begeleiden. Dat kan door een gediplomeerde trainer/coach, door een ervaren mede-sporter, of door een fysiotherapeut.

Samenwerking met Mylife Purmerend

Voor blessures die komen vanuit het sporten in een sportschool is het belangrijk dat er in het onderzoek, maar ook tijdens de revalidatie en training heel nadrukkelijk gekeken wordt naar jouw trainingsroutine. Dat kan natuurlijk het beste met hetzelfde of vergelijkbaar materiaal als waar je zelf mee sport. Fysiovenne heeft in de locatie van MyLife Purmerend alle materialen en apparaten beschikbaar om jouw routine te evalueren, en je zoveel mogelijk te laten herstellen door oefeningen te doen met middelen waarmee je zelf ook bekend bent.

 

Regelmatig, uit voorzorg, op de bank bij Fysiovenne voor het behandelen van mijn kuiten. Zo voorkom ik een blessure en kan ik mijn sportieve hobby's blijven doen. Een afspraak maken op korte termijn is altijd mogelijk.
Marco van Grevenbroek

Fitness en krachtsport blessures bij Fysiovenne

(alle collega’s zijn specialist als het gaat om behandelen van fitness en krachtsport blessures)

Indien je online een afspraak maakt, is het goed om aan te geven dat het gaat om een blessure die komt vanuit de fitness of krachtsport oefeningen.

 

Meteen online een afspraak maken?

Je kunt altijd binnen 24 uur bij ons terecht. Vul daarom direct het afspraak formulier in en geef aan welk moment en collega jouw voorkeur heeft.

Afspraak maken